Vincze Béla pincéjében és az üzletekben is találtak glicerines italt
Az egy hónapja borhamisítási ügybe keveredett egri mesterborász, Vincze Béla saját pincéjéből származó borai is fennakadtak a hatóság vizsgálatán, ráadásul abból az évből, amikor az év borásza lett. Ezúttal már az üzletekben is találtak hamisított bort.
Újabb bormintákban talált a megengedettnél több glicerint Vincze Béla pincéjében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága (OBI) - tudta meg a Népszabadság. Az ellenőrök éppen a 2005-ös évjáratú bikavérben és cabernet franc-ban mutattak ki 14 grammnál több glicerint, márpedig ebben az évben kapta meg Vincze Béla Az év borásza címet.
Amint arról beszámoltunk, egy hónapja harminc napra felfüggesztette a borász egri pincészetének értékesítési tevékenységét a Borminősítő Igazgatósága. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint a természetesnél több glicerint találtak három bormintájában. Azt a 250 és 472 hektoliter bort, amiből a kifogásolt minta származik, azóta sem találják.
Vincze Béla az "elbukott" bikavérről magyarázatként azt mondta: baráti szívességet tett azzal, hogy a nevére vette az Egervin Zrt. jogutódjaként működő Integrált Borgazdasági Zrt.-től származó bort. Ezt állítása szerint egy szőlőtermelő barátja kapta, akinek így adta meg a cég egy korábbi tartozását. Az azóta sem nevesített "barátnak" azonban nem volt jövedéki adóraktári engedélye (erre a borforgalmazás miatt szükség lenne), ezért a bezzegborász szerint szívességből a nevére vette a bort, ami nem az ő pincéjében volt. Vincze azt állította: butaságot csinált, mert nevét adta olyan borhoz, amelynek előéletével nem volt tisztában, ettől függetlenül a felelősséget vállalta. Akkor lapunknak azt nyilatkozta: a saját pincéjébe nem került glicerinezett bor. Az újabb vizsgálatok eredményei azonban mást mutatnak.
A napokban befejeződött a Vincze saját pincéjében lévő borok hatósági vizsgálata. Kocsi Emília, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóság igazgatóhelyettese beszámolt arról, hogy munkatársaik az elmúlt héten felkeresték Vincze Béla pincészetét, ahol több mintát is vettek, és a kiskereskedelmi forgalomban lévő boraiból is került a laboratóriumba. A Vincze-pincéből származó borokban is találtak nem oda való glicerint.
A 2005-ös évjáratú egri bikavérben mutatott ki a műszer literenként 14,8 gramm glicerint, ami jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammos mennyiséget. Az ugyanebből az évjáratból származó cabernet franc-ban is sok, 14 gramm volt a glicerin, és 17,8 grammos eredménnyel megbukott a vizsgán egy tétel blauburger is.
A bolti mustrán Vincze boraiból két palack 2005-ös cabernet franc-t találtak 23, illetve 13 grammos glicerintartalommal, s egy palack 2005-ös kékfrankos is hamisnak bizonyult, mert a műszer 15 grammot mutatott. Kocsi Emília beszámolt arról, hogy a műszeres vizsgálat kimutatta: minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni. A mostani vizsgálatokról a hatóság központjában jegyzőkönyvet készítettek, amelyet szerdán elküldték a Heves megyei területi felügyelőhöz, aki határozatot eljuttatja Vincze Bélához.
Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, hogy napokban több alkalommal is próbáltak egyeztetni a borásszal (aki azonban beteget jelentett), ugyanis a pince forgalmát rögzítő pincekönyvvel a korábbi ellenőrzés során nem volt minden rendben. Ahogy fogalmazott, a dokumentum szétesett, minden lapja külön volt. Ezért felhívták a borász figyelmét a rendbetételére. Ez nem történt meg, sőt hétfőn a tulajdonos távollétében a pincében talált alkalmazott a könyv hollétéről sem tudott. Később az egyik munkatársuknak ügyvédje jelenlétében Vincze azt mondta: a pincekönyv nincs meg.
Szerdán próbáltuk Vincze Bélát elérni, de lapzártánkig ez nem sikerült.
Az egri bikavér glicerintartalma természetes állapotban 6-10 gramm literenként. A hamisító borászok egyébként azért nyúlnak tiltott módon a glicerinhez, hogy a boraikat testesebbé tegyék.
NÉPSZABADSÁG