Magyarország nem számít szamóca-nagyhatalomnak, a fogyasztók mégis előnyben részesítik a hazai árut. Talán ezért is csökken már három éve folyamatosan – az idén nyolcról hétezer tonnára – az import.
A termelőket nem érintette a tavaszi és nyár eleji aszály, a gazdák többsége elégedett a terméssel. Lux Róbert, a FruitVeb alelnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, gondot okoz a nyomonkövethetőség szabályainak megsértése: „Görögországból és Spanyolországból származó szamócát árultak a magyar piacon a tavasszal úgy, mintha hazai termés lenne, holott az évnek ebben a szakaszában még nem is érett be itthon a gyümölcs." Lux szerint kiváló lehetőség rejlik a Baltikum irányába a magyar szamócaexportban, hiszen a szállításban két-három nap előnyünk van a spanyol konkurensekkel szemben. A kevésbé éretten szedett spanyol szamócával szemben a magyart kilencven-kilencvenöt százalékos érettségi fokban szüretelik le, ezért jobb ízű.
SZABAD FÖLD