Címlap

Bejelentkezés


Japán, Dél-Korea

Rovat(ok):

Tovább növelhetjük jelenlétünket a távol-keleti élelmiszerpiacon.

Sikerrel zárult Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter három napos (2009. március 2-4.) programja Japánban. A tárca vezetője a magyar élelmiszerek és borok japáni exportjának előmozdítása céljából utazott a távol-keleti országba. A miniszter előadást tartott a magyar mezőgazdaságról, élelmiszeriparról és hungarikumokról Ázsia legnagyobb nemzetközi élelmiszer kiállításán, a Foodex-en. A japán mezőgazdasági miniszter első helyettesével és a Japán Alsóház Agrárbizottságának Elnökével általános agrárkérdésekről, állat- és növény egészségügyi témákról, a kétoldalú tudományos agrárkapcsolatok erősítésének lehetőségeiről tárgyalt. A miniszter megbeszélést folytatott az Itochu és a Sumitomo Kereskedőházak elnökeivel is.

A Foodex kiállításra a tárca vezetőjét egy húszfős üzleti delegáció is elkísérte, amely a magyar borászatot és a húsipart képviselte. A magyar élelmiszerek és borok bemutatása céljából tartott magyar nagykövetségi rendezvényen a japán élelmiszeripari vállalatok és borimportálók képviselői találkozhattak a magyar üzleti partnerekkel. A Foodex kiállításon, amelynek díszvendége volt a magyar miniszter, nagy szakmai érdeklődés kísérte a magyar borokról és az őshonos állatokról, elsősorban a mangalicáról szóló előadást. Ez vezette fel a szakemberek látogatását a nemzeti standon, ahol borokat, libamájat, fagyasztott zöldségeket, mézet, paprikát, magyar pezsgőt és édességeket láthattak és kóstolhattak. A magyar stand egyik fő résztvevője idén a Pick Szeged Zrt. volt, amely tokiói irodáját egy évvel ezelőtt nyitotta meg. A patinás cég termékei a szakmai- és a nagyközönség körében is kiemelkedő népszerűségnek örvendtek a kiállítás során, a vásárról szóló japán híradások pedig részletesen beszámoltak a legnagyobb magyar húsipari cég standjáról.

A Japánba irányuló magyar élelmiszerexport tavaly meghaladta a százmillió dollárt; főleg sertéshúst, libamájat, mézet, valamint borokat viszünk Japánba.

Gráf József miniszter Tokióból a dél-koreai fővárosba, Szöulba utazott (2009. március 5-6.), amely ugyancsak fontos élelmiszeripari partnerünk.

Gráf József a hivatalos látogatás alatt találkozott koreai partnerével, Chang Tae-pyong élelmezésügyi, mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel, a dél-koreai Nemzetgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága többségi frakciójának vezetőjével, továbbá a húsipar, valamint a bor- és gabona ágazatot képviselő szakmai szervezetek vezetőivel és üzletemberekkel.

A látogatás fő célja a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, azon belül is elsősorban a gabona, hús- és borexport lehetőségeinek feltárása, kivitelünk bővítésének elősegítése volt.

A látogatás során sikerült érdemben előrelépni a magyar baromfihús export megindításához szükséges, közel 8 éve húzódó állategészségügyi engedélyezési eljárás lezárása terén, melynek eredményeként néhány technikai kérdés rendezését követően megkezdődhet a vállalati szintű üzleti kapcsolatok kiépítése.

Dél-Koreába jelenleg is több tízmillió dollár értékben adunk el fagyasztott sertéshúst, ami kiegészülve a baromfihús exporttal tovább növelheti jelenlétünket a koreai élelmiszerpiacon.

Dél-koreai részről komoly érdeklődés mutatkozott jelentős mennyiségű, GMO mentes kukoricavásárlás iránt. Korea egyik legnagyobb kukorica importőr cége 120 ezer tonnás vásárlási igényt jelentett be erre az évre versenyképes feltételek esetén.

A magyar borok közül a Tokaji bor már jelen van a gyors ütemben bővülő koreai borpiacon. A globális pénzügyi válság következtében a koreai vásárlók körében egyre keresettebbek az olcsó, de kiváló minőségű fehér, és főként vörösborok, ami addicionális exportlehetőséget teremthet a megfelelő mennyiségű és minőségű export árualappal rendelkező magyar borászatok számára.


FVM