Címlap

Bejelentkezés


Nem kell kiönteni több millió liter tejet

Rovat(ok):

Egyedileg felmentést kapnak az élelmiszert feldolgozó üzemek a gázkorlátozás hatálya alól, tájékoztatott Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Így elkerülhető, hogy akár napi több millió liter tejet kelljen megsemmisíteni.

Az agrártárca vezetője elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) listát készített azokról a 2-es kategóriájú élelmiszeripari üzemekről a kormány számára, amelyek működésében súlyos zavarokat okozna, illetve az alapellátást veszélyeztetné a gázellátás korlátozása.

Ilyen üzemek az alapellátást biztosító élelmiszergyártó cégek, például a tej-, a hús- és a sütőipar területén. Ezekre a vállalkozásokra kivételes elbírálást kér az FVM a kormánytól. Azaz a gázellátás biztonságának szavatolását kéri az agrártárca olyan mértékben, hogy ezekben az egyedi elbírálás alá eső üzemekben semmilyen korlátozás ne legyen, vagy csak olyan mértékű, hogy a folyamatos üzemvitelt ne veszélyeztesse.

A gázkorlátozás alapesetben ezekre az üzemekre is vonatkozna, ám az FVM jelezte a kormánynak, hogy némelyikük leállítása ellátási gondokhoz vezetne. Ezért a problémás esetekben az agrártárca tisztázta minden, eddig a minisztériumhoz forduló céggel, hogy mekkora az a gázigény, amellyel még a vállalkozás működését fenn lehet tartani, majd ezt jelezte az illetékes társtárcának.

Ennek alapján szabadítják fel a szóban forgó cégek fogyasztását, hogy ne keletkezzenek élelmiszerellátási gondok. A mentesség tehát nem vonatkozik a teljes élelmiszeripari vertikumra - hangsúlyozta Gráf József.

Ahogy arról a Szabad Föld Online korábbi híradásaiban beszámolt, tejipari cégek leállítása azzal fenyegetett, hogy naponta több millió liter tejet kellett volna megsemmisíteni, vagy kényszerből a földekre önteni, mert le kellett volna állnia - ahogy néhány üzem le is állt - a tejfeldolgozással a korlátozás miatt. Hasonló veszély fenyegetett a húsiparban, mely a sertés és marhavágást akadályozta volna. Minderre többet között a Magyar Agrárkamara is felhívta mai levelében Gráf miniszter és a kormány figyelmét.


EFARMER