Címlap

Bejelentkezés


Hogyan lopnak meg?

Rovat(ok):

Meglepő, de szinte minden cégnél kiemelt probléma a lopás. Hasznos lehet összegyűjteni a felderített technikákat.

Partnereink jó része a készterméket vonalkódosan, minden egyes gyűjtőcsomagot egyedi gyáriszámmal azonosítottan követik és számoltatják el. Ezzel a technikával jelentősen csökken a kijátszási lehetőségek száma, azonban így is figyelni kell néhány dologra.

1. A gyűjtőben van valamilyen áru, de a tiketten más áru, más adatok szerepelnek. Nyilván értékesebb áru került a gyűjtőbe és olcsóbb a tikettre, így egy jó vevővel egyeztetve máris megvan a nyeremény.
Szükséges a tikettező, a vevő és a raktáros a folyamathoz.
Ellenőrzés: csak a termelés igen pontos elszámolásával és/vagy külön bizalmi (tartalom) ellenőrző emberrel lehet kivédeni.

2. A raktárban 2 gyűjtőcsomagolás tikettjeit kiadás előtt felcseréljük. A jobb terméket kapó ismerős nem fog reklamálni, a rosszabb terméket kapó vevő reklamálni fog és "kiderül", hogy a termelés rosszul címkézte fel az árut.
Szükséges a vevő és a raktáros a folyamathoz.
Ellenőrzés: csak a termelés igen pontos elszámolásával és/vagy külön bizalmi (tartalom) ellenőrző emberrel lehet kivédeni. Ha ez megvan, akkor érdekes lehet, hogy melyik raktáros adta ki az adott konkrét gyűjtőt. + video, ahol és ameddig lehet.

3. A raktárosunk a sofőrrel összejátszva plusz mennyiséget is felrak a kocsira, a készletéről pedig kivezeti az "irodában" fiktíven visszamozgatva az adott mennyiséget a termelésre.
Szükséges a raktáros és a sofőr a folyamathoz + a termelés pontosan nem elszámoltatott fekete lyukként kezelése.
Ellenőrzés: a termelésnek raktárból visszaadott mennyiségek csak külön bizalmi ellenőrzéssel mehessenek és a termelést ezekkel a mennyiségekkel is el kell számoltatni.
A portai mérés is segít felderíteni az esetet, de erősen mennyiségfüggő a kimutathatósága. Részben ezt csökkentendő néhány partnerünk bevezette a raklaponkénti külön mérést és ellenőrzést.